„Nema kod Davida varijacija i padova, to je ujednačen kvalitet. Nekako, kako su godine odmicale sve je bliži mom senzibilitetu. Sve je punije energije što je David stariji“.

„Zaista, jedna knjiga koja je izaziva vrtoglavicu koja trezni… Jedna od boljih knjiga u poslednjih deset godina, ako ne i najbolja u ovdašnjoj romanesknoj produkciji“, zaključio je Basara.

Izdavačka kuća „Čarobna knjiga“ je saopštila da se Albahari u „Pogovoru“ vraća na stare stilske forme i da čitaoca „u ovom neuobičajenom narativu vodi misterioznim i komplikovanim putevima afričko-evropskih odnosa, lavirintom nestalnih i neravnopravnih veza dva sudbinski izukrštana kontinenta“.

Muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo je ocenio da je nesvrstanost jedna od tema Albaharijevog romana, kao „period kada smo možda imali šanse da budemo neutralni, kada su male zemlje možda mogle da ne budu na nečijoj strani“.

„David se trudio da bude apolitičan, kao i mnogi od nas. Međutim izgleda da je nemoguće ostati sasvim nezainteresovan za tektonske pokrete istorije. I verujem da je ovaj roman o tome“, rekao je između ostalog Šelić.